Kahverengi Alüminyum Oksit Nedir?
Ticari olarak BFA, NKF, Normal Corund gibi birden fazla isimle anılan kahverengi alüminyum oksit, yaygın bir şekilde kullanımı olan aşındırıcı ve sert bir malzemedir.
Üretiminde ana olarak kimyasal içeriğinde yoğun olarak bulunan Al2O3’in de ana kaynağı olan boksit minerali kullanılmaktadır. Boksit mineraliyle birlikte eklenen ve nihai ürünün ortaya çıkmasını sağlayan diğer dolgular füzyon (fusion-fused) işleminden geçtikten sonra kahverengi alüminyum oksit ürününün yapısını meydana getirir.
Üretilen bu malzeme kütle halindedir ve daha sonra soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra kırma prosesi başlar. Kırma prosesi esasen iki adımda tamamlanır. Soğuyan kitle öncelikle büyük topaklar halinde kırılır. Sonrasında bu topaklar daha ufak parçalara kırılır ve belirlenen standartlara göre (FEPA, GB, ISO, ANSI, JIS) eleklerden geçirilerek istenilen ölçülere getirilir.
Elde edilen bu ürünler yapısındaki kirlerden, dış malzemelerden ve manyetik içerikten arındırılmak üzere asit veya suyla yıkanır. Bu işlem hem daha saf bir malzeme ortaya çıkarır hem de kullanım sırasında problem çıkaracak malzemeleri uzaklaştırmış olur.
Kahverengi alüminyum oksit, yoğun olarak refraktörlerde, taşlama taşlarında, zımpara kağıtlarında hammadde olarak kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra parlatma, aşındırma, kaplama vb. gibi yüzlerce uygulamada kullanılmaktadır. Ayrıca kumlama malzemesi olarak en yoğun olarak kullanılan malzemelerin başında gelmektedir. Yüksek sertliği ve köşeli yapısı; içerisindeki düşük demir içeriği kahverengi alüminyum oksiti çok ideal bir kumlama malzemesi haline getirmektedir.