Cam Küre ve Cam Granül Arasındaki Fark Nedir?
Kumlama işlemlerinde yoğun olarak kullanılan ve temel bileşenleri aynı olan bu iki ürün sıklıkla karıştırılmaktadır. Aslına bakılırsa, atık camların kırılmasıyla elde edilen cam granül (cam kırığı) ve cam granüllerin yüksek fırınlarda işlenmesiyle üretilen cam küre ortaya çıkardıkları yüzey ve kullanım alanları itibariyle birbirlerinden oldukça farklı iki ürün olarak tanımlanmaktadır.
Satın alanlar tarafında genelde bu iki ürün cam tozu ismiyle tek bir ürünmüş gibi algılanmaktadır. Görünüş olarak bakıldığında cam tozu olarak nitelendirilebilir olsa da iki ürün tane şekli bakımından birbirinden tamamen farklılaşmaktadır. Cam granül köşeli bir yapıya sahipken, cam küre adı üzerinde küresel bir forma sahiptir. Aynı zamanda bu iki ürün de çeşitli tane boyutlarında kullanıma sunulmaktadır.
Daha önceki kumlama kumu seçimi yazımızda da belirttiğimiz üzere kumların yüzey şekillerinin kumun yüzeyde yapacağı işi direkt olarak belirlediğini bilmekteyiz. Sivri köşeli yapısı, özellikle pas sökme ve temizleme işlemlerinde cam granülü tercih edilen bir kumlama malzemesi haline getirmektedir. Bu etkinin yanı sıra yüzeyde oluşturduğu ve gözle görülmeyen mikro çukurların etkisiyle daha mat bir görünüm ortaya çıkarmaktadır. Cam küre ise şekli itibariyle işlem yaptığı yüzeyde sadece ‘süpürme, silme’ diyebileceğimiz bir etki yapmaktadır. Bu sebeple neredeyse yüzeyden hiç parça sökmeden ve yüzeyde mikro çukurlar oluşturmadan, daha canlı bir görüntü ortaya çıkarmaktadır.
Cam granül alışılagelmiş olarak daha fazla temizleme, pas sökme gibi kaba işlerde kullanılırken, cam küre daha fazla yüzey bitirme ve hassas temizleme işlemlerinde kullanılmak için tercih edilmektedir. Örnek vermek gerekirse, eski bir aracınız var ve üzerindeki pası sökmek istiyorsunuz, burada cam granülü tercih etmek hem maliyet hem de işin ortaya çıkma süresi anlamında size daha faydalı olacaktır. Bunun haricinde cam küreyi, yüksek pürüzsüzlük beklenen yerlerde kullanabilir, temas yüzeyinde yapışkanlığı en aza indirerek temiz bir yüzey ortaya çıkarmanıza yardımcı olacaktır. Bunun yanı sıra hassasiyet gerektiren havacılık gibi sektörlerde de cam küre tercih edilmektedir.
Bütün yazılarımızda belirttiğimiz gibi ürünlerin şekil yapılarıyla birlikte göz önünde bulundurulması gereken, malzemenin sertliği, boyutu gibi diğer faktörler de vardır. Bu iki malzemenin mohs skalasındaki sertlik dereceleri birbirleriyle aynıdır ve ‘6 Mohs’ olarak ortaya konmuştur. Fakat ticari olarak ortaya çıkan ölçüleri birbirinden farklıdır. Aşağıda genel kullanımda olan ticari ölçüleri sıralanmıştır. Bu ölçüler ürünlerin tanelerinin boyut aralıklarını mikron cinsinden ifade etmektedir.
Cam küre taneleri inceldikçe yüzeyde daha pürüzsüz daha düzgün bir yüzey ortaya çıkar fakat aynı şekilde taneleri incelttikçe aynı işi yapma süremizi de uzatmış oluruz. Dolayısıyla ölçü seçerken bu iki noktayı göz önünde bulundurmak oldukça faydalı olacaktır.